Bloggnorge.com // erikogingerid2020
Start blogg

erikogingerid2020

Just another Bloggnorge – Gratis blogg site

Turer og aktiviteter

Når man først har tatt turen helt opp hit er det masse å se!

NB! Alle titlene har linker til mer informasjon om plassene.

Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer. I den lille istid på midten av 1700-tallet var Svartisen én sammenhengende isbre, men er i dag delt i to: øst- og vestisen. Breen strekker seg gjennom kommunene RanaMeløy og Rødøy, alle i Nordland fylke. Svartisen ble kartlagt i 1964, og er Fastlands-Europas lavestliggende isbre, bare 20 moh. på det laveste (per 2007). Dette gjør at breen er lett tilgjengelig som turistmål. Høyeste punkt på breen i vest er Snøtinden, som ligger 1594 moh., og i øst er høyeste punkt Istinden med sine 1572 moh.

Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Ismassene viser et spekter av blåtoner, fra transparent is, til turkis og mørkt blått.

Polarsirkelen går over søndre del av breen.

For å komme seg hit må man gjennom Svartistunnelen. Dette er en veitunnel i Meløy kommune i Nordland. Tunnelen er en del av fylkesvei 17. Den er 7 624 meter lang, åpnet i 1986 og går mellom Kilvik og Fykanvatnet under en arm av isbreen Svartisen.

Det er forbud mot fotgjengere og syklister i Svartistunnelen. Alternativ rute for syklister er ferge mellom Vassdalsvik og Ørnes. Forbudet skyldes fare for gass i tunnelen. Fergestrekningen mellom Vassdalsvik og Ørnes var del av fylkevei 17 før tunnelen ble åpnet.

Svartistunnelen var Norges lengste veitunnel da den ble åpnet. I dag er den 4. lengst i Nordland, etter ToventunnelenKorgfjelltunnelen og Steigentunnelen.

Gjennom tunnelen kjører man et lite stykke til sørover før man kommer til turistsenteret. Her er det litt info og man kjøpe diverse souvenirer. Skal man videre til Svartisen må man kjøre litt til ned en bakke. Her ligger det en stor parkeringsplass der man kan sette fra seg bilen. Over veien er det en kai. Her går det båt over hele dagen. Båttider kommer etterhvert!

Turen til svartisen kan enten gå langs grusvei på venstre siden av vannet, eller langs sti og over en bru langs høyre side av vannet. Man kan også leie sykler.

Vil anbefale en tur innom Brestua for lunsj for de som ønsker det.

Man kan også dra på brevandring her. For dette må man ta kontakt med Meløy adventure.

Mer info om svartisen finner du: her 

Helgelandsbukken

Når man først har kommet seg helt til Svartisen, anbefales en tur opp til Helgelandsbukken. Har man bedre tid her, kan man overnatte på DNT hytta som ligger oppe i Tåkeheimen. Ca en time fra «bukken». Hytta er gratis og man har ikke behov for nøkkel.

For mer info om turen sjekk ut her og her

Fykantrappa

Fykantrappa er ei tretrapp på 1129 trinn. Den ligger i Glomfjord i Meløy kommune, helt nord på Helgeland. Fykantrappa ble bygget av rallarer i 1916/17, som en snarvei opp på fjellet Nedre Naver. Fra dalbunnen går man ca 1,7 kilometer og 300 høydemeter, på en sti og trappa før man når toppen.

Fykantrappa er vernet, og eies og vedlikeholdes av Statkraft.

For å komme seg hit kjører man forbi Glomfjord og tar av til venstre før man kjører inn i Svartistunnelen. Det er et lite stykke fra hovedveien og opp. Spør Ingerid om kart!

Dette er en veldig fin tur, men egner seg ikke for de med høydeskrekk. Trappa går utenpå fjellet. Det er en veldig fin trimtur og man bruker en plass mellom 20-45 minutter opp. Alt etter fysisk form. Trappen har rekkverk/kjetting hele veien opp så det er ingen problem å holde seg fast. Helt egen opplevelse som anbefales veldig! Dog jeg kommer ikke til å ta denne igjen selv med det første (Ingerid)

Hornneset

Dette er lett en av favorittplassene mine i kommunen. Dette er en veldig lett tur, og kan gåes av alle. Når du kommer frem er det masse fine sanddyner og perfekt for bading. Det er også mye sel her ute. Kan også kombineres med en tur opp på Horntinden. Her får du fantastisk utsikt når du kommer opp. Turen opp til Horntinden regnes som middels av ut.no. Noen partier er litt bratte, så ha gode sko!

For å komme seg til parkeringsplass (fra Ørnes) tar men til venstre ved Fore kirke på Reipå, så kjører man bare rett frem til veien ender i en stor parkeringsplass.

Saltstraumen

Saltstraumen er et sund og en tidevannstrøm elleve kilometer sørøst for Bodø by i Bodø kommune i Nordland. Sundet er om lag 2,2 kilometer langt, og er en av tre forbindelser mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden. Saltstraumen skiller Straumøya i vest og Knaplundsøya øst.

Tidevannsstrømmen i sundet regnes som en av verdens sterkeste, og dannes ved at tidevannet fyller Skjerstadfjorden gjennom to smale løp, som deles av Storholmen midt i sundet. Vannmassene har normalt en fart på 10–12 knop. Strømmen er en av Nordlands mest besøkte turistattraksjoner, med anslagsvis 120 000–180 000 besøkende årlig

Dette er litt juks, da denne ligger utenfor Meløy Kommune. Men er vel verdt å få med seg om man skal bruke noen dager der oppe. Fra Ørnes/Glomfjord er det litt over en times kjøretur opp til Saltstraumen. Kommer man fra Bodø med fly vil man kjøre over denne på vei sørover. Her er det mulighet for å dra ut i strømmen å fiske. Fantastisk opplevelse. For å leie båt (og fiskeutstyr om det trengs) må man ta kontakt med Saltstraumen brygge. Her får man også leid fiskeutstyr. Dette er en helt fantastisk tur der man kan få sett lundefugl, nise og får fisk med skikkelig size! Er man heldig får man kanskje til og med en kveite eller to på kroken!

Spilderhesten

Spilderhesten er starten på den markante fjellrekken som deler Spilderdalen og Neverdalen og er et vakkert skue spesielt fra Ørnes området, men også fra mange andre steder i Meløy. Turen opp kan for mange være krevende men er et must for folk som er glad i utsikt. Fra toppen kan en nyte en fantastisk utsikt som på klarværsdager serverer både Lofotveggen i nord og Træna sørvest i havet. I tillegg er det et spektakulært skue østover med fjellrekken som deler begge dalene.

For de som ikke ønsker å nå helt til topps er også Sørhesten (500 meter over havet) et utmerket mål. Også her blir en belønnet med en nydelig utsikt både utover skjærgården og innover Neverdalen.

Når man står på toppen kan man vinke ned til mamma på altanen! Jeg skal prøve å få fridd til Daniel om ta flere med på turen her om det er ønskelig! (Ingerid)

 

Ellers kan jeg anbefale masse forskjellige turer rundt omkring for de som er interesserte! Det er bare å ta kontakt! (Ingerid) 

Annonser

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.